krany w multitapie Drugie Dno (ul. Tarczyńska)

Wywiad: Multitap okiem specjalisty

Z Łukaszem Pawlakiem, beer managerem pubów Drugie Dno rozmawia Przemek Iwanek

Łukaszu, jesteś beer managerem, czyli zajmujesz się selekcją piw w dwóch warszawskich multitapach. Ale czym tak naprawdę jest według ciebie multitap?

Przede wszystkim to miejsce, w którym jest duży wybór piwa. Tak encyklopedycznie, to miejsce z wieloma kranami, czyli nalewakami do piwa, a nazwę stworzył Michael Jackson. W pubach, w których pracuję, Drugim Dnie, jest 14 kranów na ul. Nowogrodzkiej i 8 na Tarczyńskiej. Do tego są jeszcze butelki.

Łukasz Pawlak

To jedyna różnica między zwykłym pubem, a multitapem?

Nie, to jeszcze nie wszystko. Oprócz wyboru, o którym wspomniałem, bardzo ważna jest też selekcja. W multitapach są właściwie niemal same piwa rzemieślnicze, wysokiej jakości. Dodatkowo, są odpowiednio dobierane, selekcjonowane. W multitapie oferta musi być tak dobrana, by każdy znalazł coś dla siebie albo odkrył coś, czego jeszcze nie próbował.

Dlaczego właściwie te krany są takie ważne?

Jest kilka przyczyn. Po pierwsze wielkość porcji. Butelki mają narzuconą pojemność, minimum to 0,33l, a przeważnie 0,5l. W multitapie niejednokrotnie możesz spróbować 0,2, czy nawet 0,15l, w przypadku deski degustacyjnej. Po drugie piwo w beczce często jest świeższe, także niepasteryzowane, co jest rzadsze w przypadku butelek. No i w multitapie spotyka się ludzi, zamiast siedzieć w domu.

krany w multitapie Drugie Dno Ochota (ul. Tarczyńska 5/9)

Jak trafić do dobrego multitapu?

Możliwości jest dużo, przede wszystkim polecam wyszukiwanie w aplikacjach. Ratebeer, ontap, w tym ostatnim jest ponad 50 multitapów w Warszawie, można wybierać do woli. Kiedyś było nieco trudniej, polegało się na opinii znajomych albo na Facebooku, teraz jest łatwiej. W taki sposób właśnie ja trafiłem do tej pracy. Po raz pierwszy do multitapu zabrała mnie dziewczyna. Spodobało mi się.

Dla kogo właściwie są multitapy?

Dobry multitap powinien być dla każdego. Tak jak wspominałem o wyborze piwa, ideałem jest, jeśli każdy może znaleźć coś dla siebie, czy jest wytrawnym beer geekiem, czy przyszedł tu po raz pierwszy. Czasem warto kogoś zachęcić do spróbowania innych piw, ale nic na siłę.

Dziękuję!

Kategorie
ArtykułyRynek

Komentarze

Podobne wpisy

  • Piwna tradycja w Polsce

    Jakub Kustra, piwowar w T.E.A. Time Brewpub ,,Ma jednak kraj polski napój warzony z pszenicy, chmielu i wody, po polsku piwem zwany. Nic nadeń lepszego dla pokrzepienia duszy. Jest...
  • Jakie piwo do pączka?

    To pytanie szczególnie mocno nurtuje w Tłusty Czwartek. Czy w ogóle piwo da się połączyć ze słodyczami? Oczywiście tak Są style piwa, które idealnie wręcz łączą się ze słodkościami....
  • Relacja: Akademia chmielowa PolishHops

    W sobotnie popołudnie siedziba warszawska siedziba PSPD wypełniła się piwowarami domowymi. Nie mogło być inaczej, bo temat był gorący: Polskie chmiele Rodzina Pawła Piłata zajmuje się uprawą chmielu od...
  • Wywiad: Prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Z Arturem Kamińskim, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD) rozmawia Przemek Iwanek Arturze, jesteś prezesem PSPD już kolejny rok. Powiedz może, czym tak właściwie zajmuje się stowarzyszenie? PSDP głównie...