krany w multitapie Drugie Dno (ul. Tarczyńska)

Wywiad: Multitap okiem specjalisty

Z Łukaszem Pawlakiem, beer managerem pubów Drugie Dno rozmawia Przemek Iwanek

Łukaszu, jesteś beer managerem, czyli zajmujesz się selekcją piw w dwóch warszawskich multitapach. Ale czym tak naprawdę jest według ciebie multitap?

Przede wszystkim to miejsce, w którym jest duży wybór piwa. Tak encyklopedycznie, to miejsce z wieloma kranami, czyli nalewakami do piwa, a nazwę stworzył Michael Jackson. W pubach, w których pracuję, Drugim Dnie, jest 14 kranów na ul. Nowogrodzkiej i 8 na Tarczyńskiej. Do tego są jeszcze butelki.

Łukasz Pawlak

To jedyna różnica między zwykłym pubem, a multitapem?

Nie, to jeszcze nie wszystko. Oprócz wyboru, o którym wspomniałem, bardzo ważna jest też selekcja. W multitapach są właściwie niemal same piwa rzemieślnicze, wysokiej jakości. Dodatkowo, są odpowiednio dobierane, selekcjonowane. W multitapie oferta musi być tak dobrana, by każdy znalazł coś dla siebie albo odkrył coś, czego jeszcze nie próbował.

Dlaczego właściwie te krany są takie ważne?

Jest kilka przyczyn. Po pierwsze wielkość porcji. Butelki mają narzuconą pojemność, minimum to 0,33l, a przeważnie 0,5l. W multitapie niejednokrotnie możesz spróbować 0,2, czy nawet 0,15l, w przypadku deski degustacyjnej. Po drugie piwo w beczce często jest świeższe, także niepasteryzowane, co jest rzadsze w przypadku butelek. No i w multitapie spotyka się ludzi, zamiast siedzieć w domu.

krany w multitapie Drugie Dno Ochota (ul. Tarczyńska 5/9)

Jak trafić do dobrego multitapu?

Możliwości jest dużo, przede wszystkim polecam wyszukiwanie w aplikacjach. Ratebeer, ontap, w tym ostatnim jest ponad 50 multitapów w Warszawie, można wybierać do woli. Kiedyś było nieco trudniej, polegało się na opinii znajomych albo na Facebooku, teraz jest łatwiej. W taki sposób właśnie ja trafiłem do tej pracy. Po raz pierwszy do multitapu zabrała mnie dziewczyna. Spodobało mi się.

Dla kogo właściwie są multitapy?

Dobry multitap powinien być dla każdego. Tak jak wspominałem o wyborze piwa, ideałem jest, jeśli każdy może znaleźć coś dla siebie, czy jest wytrawnym beer geekiem, czy przyszedł tu po raz pierwszy. Czasem warto kogoś zachęcić do spróbowania innych piw, ale nic na siłę.

Dziękuję!

Kategorie
ArtykułyRynek
1 komentarz
  • Multitap w centrum Warszawy – multitap pub Drugie Dno
    4 września 2019 at 17:59

    […] Multitap, czyli lokal  z wieloma nalewakami to miejsce, w którym można spróbować tego, co najlepsze. Wiele kranów oznacza szeroki wybór piwa; a często to jedynie fragment oferty, bo jeszcze więcej piwa czai się w butelkach. To także specjaliści: barmani, którzy znają się na piwie, czy beer managerowie, którzy dbają, by na kranach był najlepszy wybór. A także fani piwa, którzy wpadają dowiedzieć się, co słychać. Multitapy to istotna część piwnej rewolucji. Warto tu zaglądać. […]

  • Komentarze

    Podobne wpisy

    • własny browar

      Czego potrzeba, żeby otworzyć własny browar

      Stare porzekadło mówi, że piwa można napić się bez otwierania własnego browaru. Nie brak jednak odważnych ludzi, którzy chcą spróbować sił w tej – powiedzmy szczerze – niełatwej branży....
    • kraft roku - konkurs - Kraft Magia - Drugie Dno

      Konkursy piw w Polsce

      Każda branża ma swoje własne konkursy. I bardzo to sobie ceni. To dobra okazja żeby pochwalić się jakością swoich produktów, porównać z konkurencją i po prostu sprawdzić się na...
    • piwo na jesień Drugie Dno

      Trzy piwa dobre na jesień

      Jesień to pora chłodniejsza. Mniej już cieszą piwa kwaśne, za to chętniej spogląda się na nieco treściwsze alkohole. Oto trzy piwa w kolorach jesieni, które sprawdzą się o tej...
    • piwo rzemieślnicze Drugie Dno

      Piwo rzemieślnicze jest dla każdego!

      Niektórzy omijają piwo rzemieślnicze. Nie wybierają go podczas zakupów. Zapytani dlaczego, zazwyczaj odpowiedzą, że szukają „zwykłego piwa”, a kraft nie jest dla nich. Czy aby jest to prawda? Czy...