Co to jest IPA?
Piwa rzemieślnicze docierają już niemal wszędzie. Małe browary zaopatrują w swe produkty już nie tylko do sklepy specjalistyczne, ale także dyskonty, supermarkety i stacje benzynowe. Naprawdę – jest w czym wybierać. Na etykietach można zaobserwować pewną prawidłowość. Często przewija się na nich nazwa: IPA.
Co to jest IPA
IPA to styl, który wśród fanów piw rzemieślniczych cieszy się niesłabnącą popularnością. Do Polski dotarł ze Stanów Zjednoczonych kilka lat temu. Od razu zrobił furorę. Pierwszym piwem z browaru rzemieślniczego w Polsce była IPA. I do dnia dzisiejszego jest najczęściej warzonym stylem. Wiele osób zgodziłoby się z hasłem, że bez IPY nie było piwnej rewolucji.
IPA ma specyficzną cechę: dodatek olbrzymiej ilość chmielu. Ten styl ciągle się ewoluuje, powstają coraz to nowe jego warianty. Niektóre są mocno goryczkowe, inne zupełnie pozbawione goryczy, słodkie lub wytrawne, z rozmaitymi dodatkami. Ale wszystkie IPY łączy jedna rzecz: bardzo mocne chmielenie na aromat.
Co to jest styl piwa IPA – 5 powodów popularności
Piwo eksportowe
IPA to po prostu skrót. Pełna nazwa brzmi: India Pale Ale. Nazwa jest angielska, bo styl ten wywodzi się od dawnych piw z Wysp Brytyjskich. Jeśli rozłożylibyśmy nazwę na części pierwsze, to otrzymamy:
Ale – czyli piwo górnej fermentacji. W przeciwieństwie do reszty Europy, gdzie od dziesięcioleci króluje jasny lager, wyspiarze pozostali wierni starym tradycjom warzenia starego ale po dziś dzień.
Pale – oznacza po prostu jasny.
India – ta część nazwy wprowadza lekką dezorientację. W największym uproszczeniu: wywodzi się czasów kolonialnych, gdy Indie znajdowały się pod protektoratem Brytyjczyków. A byli oni wówczas nie tylko morską, ale i piwowarską potęgą. India Pale Ale to w dużym uproszczeniu jasne piwo górnej fermentacji przeznaczone na rynek indyjski.
Współcześnie do nazwy IPA dodaje się czasem dodatkową literę: A. Po to, żeby podkreślić dodatek amerykańskiego chmielu – pełna nazwa wówczas brzmi: American India Pale Ale – AIPA. Skąd amerykański chmiel znalazł się w piwie pochodzenia brytyjskiego? Dlaczego ten styl przyszedł dotarł do nas z Ameryki? I jak to było z tymi Indiami? Więcej informacji o historii stylu można znaleźć tutaj.
Opis stylu
Jaka powinna być doba IPA? Oto kilka wyróżników stylu:
- Barwa: jasna, żółta do jasnopomarańczowej,
- Klarownosć: przeważnie lekko zamglona, co wynika z dużej ilości chmielu dodawanej najczęściej metodą na zimno, ale może być też klarowna, lub zgodnie z ostatnią modą – całkowicie nieprzejrzysta
- Aromat: bardzo intensywny, mocny, pochodzący od nowofalowego chmielu, który daje nuty cytrusów, cytryny, grapefruita, owoców tropikalnych, dojrzałego mango lub innych, najczęściej jasnych owoców. Może też być nieco żywiczny lub kwiatowy
- Smak: tutaj także dominują mocne akcenty chmielu, podobnie jak w aromacie cytrusy, owoce, nieco żywicy. W drugim planie można poczuć lekką słodowość. Goryczka może być wysoka lub niska – w zależności od wersji. Podobnie słodycz – może być wyraźna, lub może jej nie być wcale.
- Ogólne wrażenie: orzeźwiające, często dość wytrawne, bardzo aromatyczne piwo o zdecydowanie chmielowym charakterze.
Ten opis to tylko przykład najbardziej klasycznej wersji IPA. Wariantów i odmian tego stylu są dziesiątki i mogą one od siebie bardzo się różnić. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zajrzyj do kolejnego artykułu: Wszystkie rodzaje IPA
[…] IPA, India Pale Ale – styl piwa, który święci olbrzymią popularność na całym świecie, dzięki browarom rzemieślniczym. W przeszłości było to mocno chmielone jasne piwo (Pale) górnej fermentacji (Ale), które Anglicy eksportowali do swej ówczesnej kolonii, Indii (India). Współcześnie styl stworzony na nowo w USA, z bardzo obfitym dodatkiem bardzo aromatycznych, nowofalowych (np. amerykańskich) chmieli. więcej o stylu IPA […]