pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga.

Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!

Uwarzmy pastry grodziskie

Co na to można poradzić? Głowiło się nad tym wiele osób. Padły pomysły, by dostosować ten nieco archaiczny styl do nowoczesnego piwowarstwa.

Aleksander Hurko (Alchemia – podcast o piwie) wpadł na pomysł: „zróbmy pastry grodziskie”!

Receptura na pastry grodziskie

Po naradzie z Aleksandrem postanowiliśmy przygotować taką recepturę, by była zaczynem nowego stylu piwa. Piwowarzy domowi i zawodowi – bierzcie ją i warzcie! Niech narodzi się Pastry Grodziskie!

Pastry Grodziskie a’la Olek Hurko

receptura na 20 litrów

Surowce

  • Słód pszeniczny wędzony dębem 2,5 kg
  • Chmiel Iunga 35 g
  • Drożdże Fermentum Mobile FM51 Grodzie Dębowe
  • Żurawina świeża 1 kg
  • Ziarna tonki 20 g (macerowane w niewielkiej ilości alkoholu, np. burbonu, spirytusu)
  • Laktoza 700 g

Zacieranie i gotowanie

  1. do 8l wody o temp 67°C dodać ześrutowany słód
  2. zacierać 30 minut
  3. podgrzać do 72°C na 30 minut
  4. wygrzać do 78°C
  5. po 20 minutach wysładzać do 22 litrów
  6. dodać 25 g chmielu i gotować 60 minut
  7. 10 minut przed końcem gotowania dodać 10 g chmielu
  8. dodać laktozę

Fermentacja

Po wystudzeniu napowietrzyć, zadać drożdże. Fermentować w temperaturze poniżej 18°C. Po zakończeniu fermentacji dodać tonkę i żurawinę.

Smacznego!

Kategorie
ArtykułyStyle piwa

Komentarze

Wspiera nas
logo Druguego Dna

Podobne wpisy

  • Stołeczne Targi Rzemiosła – siła małych przedsiębiorców

    Już 10 grudnia rozpoczną się dwudniowe Stołeczne Targi Rzemiosła. To pierwsza tego typu impreza, która nie skupia się na produktach, ale na twórcach. Ma to być prawdziwe święto ludzi...
  • Piwne Ciekawostki

    Tomasz Dygowski, chodzmynapiwo.wordpress.com PIWNE CIEKAWOSTKI 1. Starożytne Piwo Pierwsze wzmianki o piwie sięgają czasów starożytnych Sumerów (4000 lat p.n.e.). Archeolodzy odkryli ich przepis na piwo orkiszowe, wyryty na glinianej...
  • zasay dobrej zabawy

    Proste zasady dobrej zabawy

    Wolny Kraft Stowarzyszenie Od-Do działa od 21 lat. Zajmuje się wspieraniem osób z syndromem DDA/DDD, czyli dorosłych dzieci alkoholików oraz dorosłych dzieci z rodzin dysfunkcyjnych. Stowarzyszenie tworzą świetni ludzie,...
  • WFP Warszawski Festiwal piwa

    E-odznaka za degustację, czyli witamy na Warszawskim Festiwalu Piwa

    Mirek Kołodziejczak Globalny serwis oceny piwa i Warszawski Festiwal Piwa – najważniejszy festiwal piwa rzemieślniczego w Europie Środkowo-Wschodniej po raz drugi łączą siły. W nagrodę za degustację festiwalowego trunku...