krany w multitapie Drugie Dno (ul. Tarczyńska)

Wywiad: Multitap okiem specjalisty

Z Łukaszem Pawlakiem, beer managerem pubów Drugie Dno rozmawia Przemek Iwanek

Łukaszu, jesteś beer managerem, czyli zajmujesz się selekcją piw w dwóch warszawskich multitapach. Ale czym tak naprawdę jest według ciebie multitap?

Przede wszystkim to miejsce, w którym jest duży wybór piwa. Tak encyklopedycznie, to miejsce z wieloma kranami, czyli nalewakami do piwa, a nazwę stworzył Michael Jackson. W pubach, w których pracuję, Drugim Dnie, jest 14 kranów na ul. Nowogrodzkiej i 8 na Tarczyńskiej. Do tego są jeszcze butelki.

Łukasz Pawlak

To jedyna różnica między zwykłym pubem, a multitapem?

Nie, to jeszcze nie wszystko. Oprócz wyboru, o którym wspomniałem, bardzo ważna jest też selekcja. W multitapach są właściwie niemal same piwa rzemieślnicze, wysokiej jakości. Dodatkowo, są odpowiednio dobierane, selekcjonowane. W multitapie oferta musi być tak dobrana, by każdy znalazł coś dla siebie albo odkrył coś, czego jeszcze nie próbował.

Dlaczego właściwie te krany są takie ważne?

Jest kilka przyczyn. Po pierwsze wielkość porcji. Butelki mają narzuconą pojemność, minimum to 0,33l, a przeważnie 0,5l. W multitapie niejednokrotnie możesz spróbować 0,2, czy nawet 0,15l, w przypadku deski degustacyjnej. Po drugie piwo w beczce często jest świeższe, także niepasteryzowane, co jest rzadsze w przypadku butelek. No i w multitapie spotyka się ludzi, zamiast siedzieć w domu.

krany w multitapie Drugie Dno Ochota (ul. Tarczyńska 5/9)

Jak trafić do dobrego multitapu?

Możliwości jest dużo, przede wszystkim polecam wyszukiwanie w aplikacjach. Ratebeer, ontap, w tym ostatnim jest ponad 50 multitapów w Warszawie, można wybierać do woli. Kiedyś było nieco trudniej, polegało się na opinii znajomych albo na Facebooku, teraz jest łatwiej. W taki sposób właśnie ja trafiłem do tej pracy. Po raz pierwszy do multitapu zabrała mnie dziewczyna. Spodobało mi się.

Dla kogo właściwie są multitapy?

Dobry multitap powinien być dla każdego. Tak jak wspominałem o wyborze piwa, ideałem jest, jeśli każdy może znaleźć coś dla siebie, czy jest wytrawnym beer geekiem, czy przyszedł tu po raz pierwszy. Czasem warto kogoś zachęcić do spróbowania innych piw, ale nic na siłę.

Dziękuję!

Kategorie
ArtykułyRynek
2 komentarze
  • Multitap w centrum Warszawy – multitap pub Drugie Dno
    4 września 2019 at 17:59

    […] Multitap, czyli lokal  z wieloma nalewakami to miejsce, w którym można spróbować tego, co najlepsze. Wiele kranów oznacza szeroki wybór piwa; a często to jedynie fragment oferty, bo jeszcze więcej piwa czai się w butelkach. To także specjaliści: barmani, którzy znają się na piwie, czy beer managerowie, którzy dbają, by na kranach był najlepszy wybór. A także fani piwa, którzy wpadają dowiedzieć się, co słychać. Multitapy to istotna część piwnej rewolucji. Warto tu zaglądać. […]

  • Impreza firmowa – jak ją zorganizować? – Drugie Dno
    30 listopada 2019 at 16:02

    […] zorganizować w pubie, w którym wybór jest. Na szczęście takich miejsc jest coraz więcej, a multitapy często oferują dużo więcej, niż tylko samo […]

  • Komentarze

    Wspiera nas
    logo Druguego Dna

    Podobne wpisy

    • Lista imprez i festiwali piwnych 2021 – daty

      Wreszcie można! 🙂 Stęskniłeś się za imprezami piwnymi? Poniżej znajdziesz aktualną piwnych wydarzeń na 2021 rok uszeregowanych według dat. Jeśli czegoś brakuje – daj znać! Znak zapytania przy dacie...
    • pomona konkurs domowy cydr

      Robiłeś cydr w domu? To jest konkurs dla ciebie

      Domowe alkohole to taki rodzaj przetworów, który „cieszy bardziej”. Tak, wytwarzanie piwa, wina, cydru czy nawet miodu pitnego w domu jest jak najbardziej legalne. Jedyne czego nasze prawo zakazuje,...
    • atak chmielu

      Chmiel atakuje znienacka

      Przemek Iwanek Sytuacja jest następująca: od miesięcy wszyscy ekscytują się, że krafty w sieci, tanio i dobrze! Postanowiłem sprawdzić doniesienia social-medialne i udałem się do marketu na literę Ą,...
    • pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

      Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

      Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga. Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!...