Wszystkie aromaty chmielu
Tytuł jest oczywiście nieco na wyrost – trudno bowiem zrobić zestawienie wszystkich możliwych aromatów chmielu. Bowiem odmian przybywa, a inne warunki uprawy mogą zaowocować zupełnie odmiennym aromatem. Przyjrzyjmy się zatem liście najczęściej wymienianych aromatów chmielowych podzielonych na grupy.
Ziołowe
Nuty ziołowe, zwane niekiedy zielonymi często odnajdywane są w słodach. Częściej spotkane są w chmielach tradycyjnych.
- tymianek
- mięta
- trawa / świeżo ścięta trawa
- konopie indyjskie
Żywiczne
Nuty żywiczne można odnaleźć w profilu niemalże każdego chmielu, choć poziom bywa różny. Najczęściej kojarzy się z żywicami drzew iglastych. Żywiczność wyróżnia się w aromacie, ale często też można wyczuć ją w smaku.
- żywiczny
- sosnowy, jałowcowy
Kwiatowe
Co dla wielu jest zaskakujące, ale chmiel może mieć wyraźne aromaty kwiatowe. Bardziej wyczuwalne są w chmielach tradycyjnych, ale także nowoczesne, cytrusowe chmiele nie są ich pozbawione. Nuty kwiatowe z chmielu mogą się czasem kojarzyć wręcz z perfumami.
- różany
- geranium
- lawendowy
- nagietkowy
Kocie
Kontrowersyjna kategoria aromatów. Niewątpliwie jednak mogą one pojawiać w piwie na skutek użycia chmielu. Dla wielu osób aromat kociego moczu może być bardzo zbliżony do aromatu liścia porzeczki…
- kociego moczu
- czarnej porzeczki / liści czarnej porzeczki
Owocowe
Aromaty owocowe to głównie domena chmieli nowofalowych, takich jak chmiele amerykańskie czy nowozelandzkie.
- brzoskwiniowy
- agrestowy
- winogronowy
- gruszkowy
- owców jagodowych
- truskawkowy
Tropikalne
Wysoki aromat owoców tropikalnych i cytrusowych to znak rozpoznawalny nowoczesnych odmian chmielu.
- mango
- marakuja
- kokos
- papaja
Cytrusowe
Nie ma IPA bez wyraźnych, cytrusowych aromatów. Są one domeną nowofalowych chmieli. Aczkolwiek nuty cytrusowe można też spotkać w chmielach tradycyjnych, jednak na zdecydowanie niższym poziomie.
- limonki
- pomarańczy
- mandarynki
- grapefruita
- trawy cytrynowej
- cytryny
- bergamotki