covid piwo koronawirus restauracja pub bar multitap

Puby i restauracje – otwarte coraz szerzej

We wtorek 27 maja ogłoszono kolejne „luzowanie” obostrzeń wprowadzonych w związku z pandemią Covid-19. Od 30 maja 2020 będzie zniesiona kolejna część zakazów. W tym dotycząca gastronomii.

Branża po przejściach

Branża gastronomiczna jest jedną z bardziej dotkniętych przez restrykcje. Dotyczy to zwłaszcza punktów, które nie oferują dań na wynos, jak puby, bary czy multitapy. Przez dwa miesiące były zamknięte na głucho.

Pierwsze rozluźnienie ograniczeń nastąpiło 18 maja 2020 roku. Lokale mogły otworzyć drzwi, jednak obowiązywał ścisły limit osób uzależniony od powierzchni wnętrza.

Od 30 maja 2020 nastąpi kolejne poluzowanie obostrzeń. Zniesione zostanie ograniczenie dotyczące powierzchni. Nie znaczy to jednak, że pozostałe zalecenia nie obowiązują. Nadal stoliki mają być oddalone od siebie o 2 metry. Także maski są obowiązkowe do momentu usadowienia się przy stoliku. Zalecenia dotyczące higieny i dezynfekcji rąk, oczywiście nadal pozostają w mocy.

covid piwo koronawirus restauracja pub bar multitap
grafika: https://www.premier.gov.pl

Pełna treść komunikatu

Pełna treść komunikatu ogłoszonego na www.premier.gov.pl:

Znosimy limity osób w branży handlowej i gastronomicznej. Do tej pory w sklepie, restauracji, na targu, w punkcie usługowym czy na poczcie na 1 osobę musiała przypadać określona powierzchnia lub liczba okienek. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać.

Uwaga! W punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami. A klienci zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików.

Kategorie
ArtykułyRynek

Komentarze

Wspiera nas
logo Druguego Dna

Podobne wpisy

  • Stołeczne Targi Rzemiosła – siła małych przedsiębiorców

    Już 10 grudnia rozpoczną się dwudniowe Stołeczne Targi Rzemiosła. To pierwsza tego typu impreza, która nie skupia się na produktach, ale na twórcach. Ma to być prawdziwe święto ludzi...
  • Piwne Ciekawostki

    Tomasz Dygowski, chodzmynapiwo.wordpress.com PIWNE CIEKAWOSTKI 1. Starożytne Piwo Pierwsze wzmianki o piwie sięgają czasów starożytnych Sumerów (4000 lat p.n.e.). Archeolodzy odkryli ich przepis na piwo orkiszowe, wyryty na glinianej...
  • zasay dobrej zabawy

    Proste zasady dobrej zabawy

    Wolny Kraft Stowarzyszenie Od-Do działa od 21 lat. Zajmuje się wspieraniem osób z syndromem DDA/DDD, czyli dorosłych dzieci alkoholików oraz dorosłych dzieci z rodzin dysfunkcyjnych. Stowarzyszenie tworzą świetni ludzie,...
  • WFP Warszawski Festiwal piwa

    E-odznaka za degustację, czyli witamy na Warszawskim Festiwalu Piwa

    Mirek Kołodziejczak Globalny serwis oceny piwa i Warszawski Festiwal Piwa – najważniejszy festiwal piwa rzemieślniczego w Europie Środkowo-Wschodniej po raz drugi łączą siły. W nagrodę za degustację festiwalowego trunku...