krany w multitapie Drugie Dno (ul. Tarczyńska)

Puby i restauracje odmrożone od poniedziałku

Od poniedziałku 18 maja 2020 roku ponownie będzie można odwiedzać lokale gastronomiczne: puby, restauracje, czy kawiarnie. To efekt poluzowania obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa.

Dwa miesiące bez piwa w pubie

Stan zagrożenia epidemiologicznego został wprowadzony przez rząd od 15 marca 2020 roku. Od tego momentu zamknięte były granice państwa, lokale gastronomiczne i część sklepów w galeriach handlowych. Nieczynne pozostawały też miejsca, w których istniało ryzyko bliskiego kontaktu wielu osób: imprezy masowe i sportowe, kluby fitness, baseny, salony fryzjerskie i kosmetyczne, kluby muzyczne itp.

Nie były to łatwe dwa miesiące. Zbadano, czego najbardziej brakuje nam po tak długim okresie izolacji. Jak donosi Rzeczpospolita, Polacy chcą by w pierwszej kolejności przywrócono usługi kosmetyczne i fryzjerskie. Na dalszych miejscach znalazły się prywatna opieka medyczna, żłobki i przedszkola, oraz właśnie restauracji i barów.

Szczególne środki ostrożności

Na szczęście zarówno fryzjerzy jak i restauratorzy wreszcie mogą odetchnąć z ulgą. Od poniedziałku mogą otworzyć drzwi dla swoich klientów.

Nie znaczy to jednak, że wszystko wraca do stanu pełnej normalności. Zarówno usługi kosmetyczne jak i lokale gastronomiczne będą musiały spełniać dodatkowe normy. W przypadku pubów i restauracji głównym wymogiem będzie ograniczenie liczby osób wewnątrz.

Co to oznacza? Że możemy (przynajmniej chwilowo) zapomnieć o kolejce przy barze. Ilość osób, która będzie mogła się znajdować w środku będzie zależna od wielkości pomieszczenia. Założenia sanitarne mówią o min. 4 m2 przypadających na 1 klienta. Dodatkowo, stoliki muszą być od siebie oddalone o 2 metry lub oddzielone przegrodą. Będzie obowiązywać także obsługa kelnerska. Oczywiście standardy sanitarne takie jak maseczki, rękawiczki i dezynfekcja pozostają aktualne.

Jak pić piwo przez maseczkę?

Na szczęście wątpliwości co do tego obowiązku zostały ostatecznie wyjaśnione. Nie, nie trzeba mieć maseczki na suwak pośrodku, ani z dziurą na słomkę. Przy stoliku w restauracji czy pubie można zdjąć maseczkę.

Już jutro przekonamy się, jak bardzo jesteśmy spragnieni jedzenia poza domem i zimnego piwa prosto z nalewaka. Na tych, którzy odważą się ruszyć w miasto – czekają atrakcje. Na przykład w lokalach Drugiego Dna w Warszawie cena piwa będzie obniżona o połowę.

Zatem – do zobaczenia przy piwie!

Kategorie
ArtykułyRynek
4 komentarze
  • Otwieramy!!! – już od jutra! – Drugie Dno
    17 maja 2020 at 16:48

    […] szczęście już od jutra, czyli od poniedziałku 18 maja 2020 roku wreszcie będzie można wyskoczyć do pubu, restauracji, kawiarni i cukierni. Co prawda, lokale będą otwarte częściowo: będzie limit osób wewnątrz, […]

  • Stęskniłeś się za wyjściem z domu? Zapraszamy do Drugiego Dna! :) – Drugie Dno
    21 maja 2020 at 14:48

    […] pokazują statystyki Polakom w izolacji najbardziej przeszkadzał brak możliwości korzystania z usług. Stęskniliśmy […]

  • Puby i restauracje – otwarte coraz szerzej – Kraftmagia
    27 maja 2020 at 23:20

    […] maja 2020 Artykuły Puby i restauracje odmrożone od poniedziałku Przemek […]

  • Jakie piwo pija Iga Świątek? – Kraftmagia w pandemii
    13 października 2020 at 22:24

    […] maja 2020 Artykuły Puby i restauracje odmrożone od poniedziałku Przemek […]

  • Komentarze

    Podobne wpisy

    • zakaz multitapy bary restauracje

      Trzymajcie się!

      Przemek Iwanek Ulice miast opustoszały. Mało osób zagląda na rynki, deptaki, czy stare miasta. Imprezownie świecą pustkami. Nawet korki przestały straszyć na jezdniach. A wraz z odpływem ludzi z...
    • lentilky kraft piwo

      Czechy: Lentilków więcej nie będzie. Polska: No trudno.

      Przemek Iwanek Smutna wiadomość obiegła kraj nad Wełtawą. Nie będzie więcej Lentilków. A właściwie to będą, tylko robione w Niemczech, pod inną nazwą i ze zmienionym smakiem. Czyli w...
    • owoce, piwo z owocami, kraft, pastry sour

      Owoce to nie trend, to prawdziwa inwazja smaku

      Owocowe piwa mają się doskonale. I to w całym piwnym spektrum. Od masowo dystrybuowanych radlerów z dużych browarów, aż po szalone pastry soury z kraftowych mikrobrowarów. Owoce mają się...
    • Kogo obchodzi kraft

      Przemek Iwanek Jepiwka – tak nazywa się nie do końca poważna grupa na Facebooku. Treści, które na niej się pojawiają są czasem prześmiewcze, a czasem poważne. Ale zawsze dotyczą...