Festiwal Polski Cydr – online 21-23 maja 2020

Maj to zwykle szczyt festiwalowego sezonu. Jednak w tym roku plany festiwalowe skutecznie pokrzyżował koronawirus. Wszystkie imprezy, zarówno muzyczne jak i związane z alkoholem są tymczasowo wstrzymane. Daty odmrożenia w tym momencie nikt nie jest w stanie określić.

Festiwale w sieci

Część z organizatorów postanowiła więc spróbować przenieść działalność do sieci. Co prawda Internet utrudnia wspólną degustację, daje jednak możliwość wspólnej rozmowy. Webinary i spotkania online cieszą się obecnie olbrzymią popularnością.

Polski Cydr

W takiej właśnie formule startuje po raz pierwszy Festiwal Polski Cydr. Jest to pierwsze takie wydarzenie łączące najlepszych producentów cydrów rzemieślniczych w Polsce. Przez trzy dni imprezy (od czwartku 21 do soboty 23 maja) będzie można spotkać producentów, promotorów, restauratorów, znawców alkoholi, wysłuchać ciekawych rozmów dotyczących rynku cydru, wina, piwa, a także foodpairingu.

Wśród organizatorów są cenione media związane z rynkiem alkoholi i gastronomii, jak Minta Eats, Winicjatywa, Ferment Pismo o winie, KUKBUK, USTA, Food Service, Ouichef.pl. A liczne rozmowy prowadzić będą Małgorzata Minta (Minta Eats) i Maciej Nowicki (Winicjatywa).

Zapowiada się więc najciekawsze jak do tej pory wydarzenie dotyczące cydru rzemieślniczego. Być może w przyszłości stanie się przyczynkiem do pierwszego festiwalu cydrów z prawdziwego zdarzenia – tym razem już „w realu” – z publicznością.

Program Festiwalu

Link do wydarzenia: tutaj

CZWARTEK, 21 maja

godz. 15:30
Rozpoczęcie Festiwalu Katarzyna Grabowska, Małgorzata Minta, Maciej Nowicki, Tomasz Porowski

godz. 16:00
Skąd cydry w Polsce?
Tomasz Porowski, prof. Jarosław Dumanowski prowadzenie: Małgorzata Minta

godz. 17:00
Spotkania z cydrownikami: Cydr Tradycyjny z Trzebnicy i Cydrownia Przy Sadzie prowadzenie: Maciej Nowicki

godz. 18:00
Nowa fala cydru – „Cydrowy stary i nowy świat”
Natalia Wszelaki i Marcin Wiechowski prowadzenie: Małgorzata Minta

godz 19:00
Spotkania z cydownikami: Cydr Chyliczki i Cydr Podlaski prowadzenie: Maciej Nowicki

PIĄTEK, 22 maja

godz. 16:00
Spotkania z cydrownikami: Cydr Smykan i Cydr Pełnia prowadzenie: Maciej Nowicki

godz. 17:00
Spotkania w winnicach: Winnica Wieliczka i Winnica Chodorowa prowadzenie: Maciej Nowicki

godz. 18:00
Gotowanie na ekranie z cydrem
Jerzy Kruk i Marcin Wiechowski prowadzenie: Małgorzata Minta

godz. 19:00
Polej mi cydru – cydr w restauracjach
Kuba Słobodzian, Kamila Dzierżawska, Paweł Woźniak prowadzenie: Małgorzata Minta

SOBOTA, 23 maja

godz. 16:00
Spotkanie z cydrownikami: Kwaśne Jabłko i Cydr Tabun prowadzenie: Maciej Nowicki

godz. 17:00
Jak to robią na świecie? (live w j.angielskim)
Utopia cider Sudkův Důl prowadzenie: Małgorzata Minta

godz. 18:00
Spotkania z cydrownikami: Cydr Ignaców, Filomelos – cydr z Roztocza i Cydr Frysprowadzenie: Maciej Nowicki

godz 19:00
Tożsamość cydru w Polsce – piwny kraft patrzy na cydr
Przemysław Iwanek i Artur Napiórkowski prowadzenie: Maciej Nowicki

Partnerzy Festiwalu:

Cydr Tradycyjny z Trzebnicy, Cydr Chyliczki, Kwaśne Jabłko, Cydr Smykan, Cydrownia Przy Sadzie, TABUN – Cydr z Otomina, Cydr Pełnia, Cydr Podlaski, Filomelos. Rzemieślniczy cydr z Roztocza, Cydr Frys, Cydr Ignaców, Winnica Wieliczka, Winnica Chodorowa, Utopia cider Sudkův Důl, AlkoSpot, POWINNO, Winnacja, Zielone Butelki, Źródło Niebanalnych Piw i Alkoholi

Kategorie
Wydarzenia

Komentarze

Wspiera nas
logo Druguego Dna

Podobne wpisy