Kuchnia Pełna Osobliwości: pastry sour kisiel

Gotowanie z alkoholem bywa pasjonujące. Oczywiście chodzi o dodatek alkoholu do potraw, lub foodpairing, a nie spożywanie alkoholu przy smażeniu kotleta.

Do potraw używa się różnych alkoholi. Destylaty, jak rum są świetne do flambirowania (podpalania), szczególnie jeśli chodzi o desery. W słodko-słonej roli sprawdzają się portery, gotował z nim nawet sam Mistrz Makłowicz.

Jednak prawdziwym królem jest bezsprzecznie wino. Przepisów z nim można znaleźć tysiące. Pasuje do wielu dań i jest dość proste do użycia. A gdyby tak spróbować ugotować coś z piwem, które jest nieco podobne do wina? Kwaśne, z mocnym smakiem owocowym? Wybór padł na pastry sour.

Na początek coś łatwego

Z tym niezbyt wyszukanym daniem poradzi sobie każdy. Dobrze, danie to za duże słowo, ale gotowanie występuje. Przed Państwem przepis na Pastry Sour Kisiel.

Kisiel jest gotowy w proszku, żeby było łatwiej. Dla zaawansowanych można go sporządzić samemu na bazie mąki ziemniaczanej. Tutaj wybór padł na znanego lekarza, specjalistę cukiernictwa Dr. Oetkera o smaku malinowym. Piwo: Browar Stu Mostów Pastry Sour Ale Nectarine Raspberry, czyli z nektarynką i malinami.

Wykonanie:

Instrukcja jest na opakowaniu, ale ułatwię zadanie. Do garnka, najlepiej szerokiego wlewamy piwo (400 ml). Dodajemy 3 łyżki cukru. Włączamy na średnim ogniu i czekamy aż się zagotuje.

Szklankę wypełniamy w 1/3 wodą, wsypujemy proszek, intensywnie mieszamy. Gdy piwo zacznie mocno wrzeć (uwaga, tworzy się szybko rosnąca piana) wlewamy proszek rozmieszany z wodą do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.

Na koniec przelewamy do zimnej salaterki, zgodnie z zaleceniem doktora Oetkera. Można jeść na ciepło i na zimno.

Co z tego wyszło?

Bardzo smaczny kisiel. Mocno owocowy, zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku, niż zwykły kisiel. Jest również kwaśniejszy, więc pomimo zawartości laktozy trzeba jednak dosypać cukier.

Nuty piwne są bardzo nikłe i wyczuwalne gdzieś w tle. Podobnie jak alkohol. Warto dodać, że część % odparuje, więc należy się liczyć ze spadkiem mocy. Nadal jest to produkt zawierający alkohol, warto o tym pamiętać podczas kierowania samochodem, a także nie podawać nieletnim.

Przepis jest inspirowany galaretką na winie, co również jest świetnym pomysłem.

Czy pastry sour sprawdza się w gotowaniu? Jak najbardziej. Z pewnością można się pokusić o zdecydowanie bardziej skomplikowane przepisy z tym piwem, jak marynaty, ciasta czy sosy.

Kategorie
ArtykułyPorady

Komentarze

Wspiera nas
logo Druguego Dna

Podobne wpisy

  • Lista imprez i festiwali piwnych 2021 – daty

    Wreszcie można! 🙂 Stęskniłeś się za imprezami piwnymi? Poniżej znajdziesz aktualną piwnych wydarzeń na 2021 rok uszeregowanych według dat. Jeśli czegoś brakuje – daj znać! Znak zapytania przy dacie...
  • pomona konkurs domowy cydr

    Robiłeś cydr w domu? To jest konkurs dla ciebie

    Domowe alkohole to taki rodzaj przetworów, który „cieszy bardziej”. Tak, wytwarzanie piwa, wina, cydru czy nawet miodu pitnego w domu jest jak najbardziej legalne. Jedyne czego nasze prawo zakazuje,...
  • atak chmielu

    Chmiel atakuje znienacka

    Przemek Iwanek Sytuacja jest następująca: od miesięcy wszyscy ekscytują się, że krafty w sieci, tanio i dobrze! Postanowiłem sprawdzić doniesienia social-medialne i udałem się do marketu na literę Ą,...
  • pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

    Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

    Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga. Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!...