Zrozumieć nazwę piwa – część II (E-I)
Nazwy piwa bywają niekiedy tajemnicze. Niniejszy słowniczek pomaga wyjaśnić, co kryje się piwie. Poniżej druga część słowniczka, od litery E do I.
Pierwszą część A-D można znaleźć tutaj.
East Coast – (pochodzenie) czyli wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych. Stąd pochodzą piwa East Coast IPA. Jest to aromatyczna IPA o niskiej goryczce, za to z zauważalnym charakterem słodowym. Istotny jest balans między słodowością, a chmielowością. Obecnie rzadko oznaczana na etykietach. Niektórzy utrzymują, że New England IPA wywodzi się od East Coast IPA.
eis – (proces) niemieckie słowo sugerujące wymrażanie piwa. Przedrostek najczęściej stosowany do eisbocków, czyli lodowych koźlaków. Piwa te są wymrażane po fermentacji, co prowadzi do usunięcia (kriokoncentracji) wody, a przez do skumulowania aromatu, smaku i alkoholu w piwie, patrz: ice.
English – (pochodzenie) wersja angielska, stosowane do rzadko spotykanych English IPA na tradycyjnych chmielach lub angielskich porterów
espresso – (dodatek) z dodatkiem kawy parzonej w ekspresie, patrz: coffee
fruit – (dodatek) z dodatkiem owoców, często w postaci pulpy, czyli rozdrobnionych na jednolitą masę lub soku, np. mango, marakui, owoców leśnych
funky – (proces) szereg cech, głównie smakowo-zapachowych wnoszonych przez dzikie drożdże do piwa (patrz: brett). Są to najczęściej aromaty kojarzone ze skórą, tytoniem, stajnią, zwierzętami, końską derką.
golden – (wygląd) barwa złota, często oznacza też golden ale, czyli piwo górnej fermentacji o parametrach, charakterze i wyglądzie zbliżonym do pilsa
hazy – (wygląd) mętne, zamglone, nieklarowne, nieprzejrzyste, z osadem drożdżowym i/lub od nieklarowne z powodu dużej ilości chmielu (New England IPA) soków owocowych lub innych dodatków, także: cloudy
hoppy – (surowiec) aromatyczne piwo mocno chmielone na aromat, głównie chmielem nowofalowym, często o cechach cytrusowych
ice – (proces) wymrażanie wody z piwa po fermentacji. Powoduje to koncentrację aromatów, smaku i alkoholu. Technika zapożyczona od tradycyjnych eisbocków (patrz: eis), choć wymrażane są różne piwa, nie tylko koźlaki
imperial – (moc) mocniejsza wersja stylu, wywodzi się od imperialnego stoutu, czyli najmocniejszej wersji ciemnego produkowanego w Wielkiej Brytanii, swą nazwę zawdzięcza dworowi carskiemu, na który był eksportowany. Obecnie stosuje się nie tylko do stoutów, ale także do innych stylów np. IPA. Często termin równoważny z określeniem double, choć stouty zawsze są imperialne, nigdy podwójne / double.
IPA, India Pale Ale – styl piwa, który święci olbrzymią popularność na całym świecie, dzięki browarom rzemieślniczym. W przeszłości było to mocno chmielone jasne piwo (Pale) górnej fermentacji (Ale), które Anglicy eksportowali do swej ówczesnej kolonii, Indii (India). Współcześnie styl stworzony na nowo w USA, z bardzo obfitym dodatkiem bardzo aromatycznych, nowofalowych (np. amerykańskich) chmieli. więcej o stylu IPA
Islay – (dodatek) szkocka wyspa należąca do Hebrydów Wewnętrznych, słynna z doskonałych torfowych whisky. Nazwa ta stała się wręcz synonimem tego rodzaju alkoholu. W piwie oznacza użycie beczki po whisky pochodzącej z tej wyspy
Pierwszą część A-D można znaleźć tutaj.
[…] Zrozumieć nazwę piwa – część II (E-I) […]