Co to jest IPA?

Opis stylu IPA

Piwa rzemieślnicze docierają już niemal wszędzie. Małe browary zaopatrują w swe produkty już nie tylko do sklepy specjalistyczne, ale także dyskonty, supermarkety i stacje benzynowe. Naprawdę – jest w czym wybierać. Na etykietach można zaobserwować pewną prawidłowość. Często przewija się na nich nazwa: IPA.

Co to jest IPA

IPA to styl, który wśród fanów piw rzemieślniczych cieszy się niesłabnącą popularnością. Do Polski dotarł ze Stanów Zjednoczonych kilka lat temu. Od razu zrobił furorę. Pierwszym piwem z browaru rzemieślniczego w Polsce była IPA. I do dnia dzisiejszego jest najczęściej warzonym stylem. Wiele osób zgodziłoby się z hasłem, że bez IPY nie było piwnej rewolucji.

IPA ma specyficzną cechę: dodatek olbrzymiej ilość chmielu. Ten styl ciągle się ewoluuje, powstają coraz to nowe jego warianty. Niektóre są mocno goryczkowe, inne zupełnie pozbawione goryczy, słodkie lub wytrawne, z rozmaitymi dodatkami. Ale wszystkie IPY łączy jedna rzecz: bardzo mocne chmielenie na aromat.

Co to jest styl piwa        IPA – 5 powodów popularności

Piwo eksportowe

IPA to po prostu skrót. Pełna nazwa brzmi: India Pale Ale. Nazwa jest angielska, bo styl ten wywodzi się od dawnych piw z Wysp Brytyjskich. Jeśli rozłożylibyśmy nazwę na części pierwsze, to otrzymamy:

Ale – czyli piwo górnej fermentacji. W przeciwieństwie do reszty Europy, gdzie od dziesięcioleci króluje jasny lager, wyspiarze pozostali wierni starym tradycjom warzenia starego ale po dziś dzień.

Pale – oznacza po prostu jasny.

India – ta część nazwy wprowadza lekką dezorientację. W największym uproszczeniu: wywodzi się czasów kolonialnych, gdy Indie znajdowały się pod protektoratem Brytyjczyków. A byli oni wówczas nie tylko morską, ale i piwowarską potęgą. India Pale Ale to w dużym uproszczeniu jasne piwo górnej fermentacji przeznaczone na rynek indyjski.

Współcześnie do nazwy IPA dodaje się czasem dodatkową literę: A. Po to, żeby podkreślić dodatek amerykańskiego chmielu – pełna nazwa wówczas brzmi: American India Pale Ale – AIPA. Skąd amerykański chmiel znalazł się w piwie pochodzenia brytyjskiego? Dlaczego ten styl przyszedł dotarł do nas z Ameryki? I jak to było z tymi Indiami? Więcej informacji o historii stylu można znaleźć tutaj.

Opis stylu

Jaka powinna być doba IPA? Oto kilka wyróżników stylu:

  • Barwa: jasna, żółta do jasnopomarańczowej,
  • Klarownosć: przeważnie lekko zamglona, co wynika z dużej ilości chmielu dodawanej najczęściej metodą na zimno, ale może być też klarowna, lub zgodnie z ostatnią modą – całkowicie nieprzejrzysta
  • Aromat: bardzo intensywny, mocny, pochodzący od nowofalowego chmielu, który daje nuty cytrusów, cytryny, grapefruita, owoców tropikalnych, dojrzałego mango lub innych, najczęściej jasnych owoców. Może też być nieco żywiczny lub kwiatowy
  • Smak: tutaj także dominują mocne akcenty chmielu, podobnie jak w aromacie cytrusy, owoce, nieco żywicy. W drugim planie można poczuć lekką słodowość. Goryczka może być wysoka lub niska – w zależności od wersji. Podobnie słodycz – może być wyraźna, lub może jej nie być wcale.
  • Ogólne wrażenie: orzeźwiające, często dość wytrawne, bardzo aromatyczne piwo o zdecydowanie chmielowym charakterze.

Ten opis to tylko przykład najbardziej klasycznej wersji IPA. Wariantów i odmian tego stylu są dziesiątki i mogą one od siebie bardzo się różnić. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zajrzyj do kolejnego artykułu: Wszystkie rodzaje IPA

 

 

Kategorie
Style piwa
1 komentarz
  • Zrozumieć nazwę piwa – część II (E-I) – Kraftmagia
    18 marca 2020 at 15:20

    […] IPA, India Pale Ale – styl piwa, który święci olbrzymią popularność na całym świecie, dzięki browarom rzemieślniczym. W przeszłości było to mocno chmielone jasne piwo (Pale) górnej fermentacji (Ale), które Anglicy eksportowali do swej ówczesnej kolonii, Indii (India). Współcześnie styl stworzony na nowo w USA, z bardzo obfitym dodatkiem bardzo aromatycznych, nowofalowych (np. amerykańskich) chmieli. więcej o stylu IPA […]

  • Komentarze

    Wspiera nas
    logo Druguego Dna

    Podobne wpisy

    • pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

      Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

      Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga. Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!...
    • Zapomniane style cz. 1

      Oskar Węgliński Gdybym miał powiedzieć, co jest najciekawsze w piwie, powiedziałbym że różnorodność (oczywiście zaraz po podcaście Alchemia!). Małe niuanse mają ogromne znaczenie w piwie, inne zacieranie, inne chmielenie...
    • piwo zima drugie dno kraftmagia

      Trzy piwa dobre na Święta

      Święta są po to, żeby świętować. A czym fan piwa ma uczcić wyjątkowy dzień? Oczywiście piwem. Co dobrego warto wyjąć na Święta z piwniczki? Piwo świąteczne Zamiast obgryzać suche...
    • Mało procentów, dużo smaku – piwa niskoalkoholowe

      Dawno minęły czasy, gdy to ilość procentów wyznaczała jakość piwa. Dziś coraz częściej wybieramy piwa z niższą zawartością alkoholu. A czasem nawet bezalkoholowe. Czy jednak takie piwo może mieć...