Co to jest IPA?

Opis stylu IPA

Piwa rzemieślnicze docierają już niemal wszędzie. Małe browary zaopatrują w swe produkty już nie tylko do sklepy specjalistyczne, ale także dyskonty, supermarkety i stacje benzynowe. Naprawdę – jest w czym wybierać. Na etykietach można zaobserwować pewną prawidłowość. Często przewija się na nich nazwa: IPA.

Co to jest IPA

IPA to styl, który wśród fanów piw rzemieślniczych cieszy się niesłabnącą popularnością. Do Polski dotarł ze Stanów Zjednoczonych kilka lat temu. Od razu zrobił furorę. Pierwszym piwem z browaru rzemieślniczego w Polsce była IPA. I do dnia dzisiejszego jest najczęściej warzonym stylem. Wiele osób zgodziłoby się z hasłem, że bez IPY nie było piwnej rewolucji.

IPA ma specyficzną cechę: dodatek olbrzymiej ilość chmielu. Ten styl ciągle się ewoluuje, powstają coraz to nowe jego warianty. Niektóre są mocno goryczkowe, inne zupełnie pozbawione goryczy, słodkie lub wytrawne, z rozmaitymi dodatkami. Ale wszystkie IPY łączy jedna rzecz: bardzo mocne chmielenie na aromat.

Co to jest styl piwa        IPA – 5 powodów popularności

Piwo eksportowe

IPA to po prostu skrót. Pełna nazwa brzmi: India Pale Ale. Nazwa jest angielska, bo styl ten wywodzi się od dawnych piw z Wysp Brytyjskich. Jeśli rozłożylibyśmy nazwę na części pierwsze, to otrzymamy:

Ale – czyli piwo górnej fermentacji. W przeciwieństwie do reszty Europy, gdzie od dziesięcioleci króluje jasny lager, wyspiarze pozostali wierni starym tradycjom warzenia starego ale po dziś dzień.

Pale – oznacza po prostu jasny.

India – ta część nazwy wprowadza lekką dezorientację. W największym uproszczeniu: wywodzi się czasów kolonialnych, gdy Indie znajdowały się pod protektoratem Brytyjczyków. A byli oni wówczas nie tylko morską, ale i piwowarską potęgą. India Pale Ale to w dużym uproszczeniu jasne piwo górnej fermentacji przeznaczone na rynek indyjski.

Współcześnie do nazwy IPA dodaje się czasem dodatkową literę: A. Po to, żeby podkreślić dodatek amerykańskiego chmielu – pełna nazwa wówczas brzmi: American India Pale Ale – AIPA. Skąd amerykański chmiel znalazł się w piwie pochodzenia brytyjskiego? Dlaczego ten styl przyszedł dotarł do nas z Ameryki? I jak to było z tymi Indiami? Więcej informacji o historii stylu można znaleźć tutaj.

Opis stylu

Jaka powinna być doba IPA? Oto kilka wyróżników stylu:

  • Barwa: jasna, żółta do jasnopomarańczowej,
  • Klarownosć: przeważnie lekko zamglona, co wynika z dużej ilości chmielu dodawanej najczęściej metodą na zimno, ale może być też klarowna, lub zgodnie z ostatnią modą – całkowicie nieprzejrzysta
  • Aromat: bardzo intensywny, mocny, pochodzący od nowofalowego chmielu, który daje nuty cytrusów, cytryny, grapefruita, owoców tropikalnych, dojrzałego mango lub innych, najczęściej jasnych owoców. Może też być nieco żywiczny lub kwiatowy
  • Smak: tutaj także dominują mocne akcenty chmielu, podobnie jak w aromacie cytrusy, owoce, nieco żywicy. W drugim planie można poczuć lekką słodowość. Goryczka może być wysoka lub niska – w zależności od wersji. Podobnie słodycz – może być wyraźna, lub może jej nie być wcale.
  • Ogólne wrażenie: orzeźwiające, często dość wytrawne, bardzo aromatyczne piwo o zdecydowanie chmielowym charakterze.

Ten opis to tylko przykład najbardziej klasycznej wersji IPA. Wariantów i odmian tego stylu są dziesiątki i mogą one od siebie bardzo się różnić. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zajrzyj do kolejnego artykułu: Wszystkie rodzaje IPA

 

 

Kategorie
Style piwa

Komentarze

Podobne wpisy

  • piwo zima drugie dno kraftmagia

    Trzy piwa dobre na Święta

    Święta są po to, żeby świętować. A czym fan piwa ma uczcić wyjątkowy dzień? Oczywiście piwem. Co dobrego warto wyjąć na Święta z piwniczki? Piwo świąteczne Zamiast obgryzać suche...
  • Mało procentów, dużo smaku – piwa niskoalkoholowe

    Dawno minęły czasy, gdy to ilość procentów wyznaczała jakość piwa. Dziś coraz częściej wybieramy piwa z niższą zawartością alkoholu. A czasem nawet bezalkoholowe. Czy jednak takie piwo może mieć...
  • Czy piwo powinno być mętne?

    Przez długi okres we współczesnej historii piwowarstwa ideałem było całkowicie klarowne piwo. Przejrzyste niczym kryształ, wręcz świecące – to było to! Aż przyszła piwna rewolucja i wszystko przestało być...
  • piwo na jesień Drugie Dno

    Trzy piwa dobre na jesień

    Jesień to pora chłodniejsza. Mniej już cieszą piwa kwaśne, za to chętniej spogląda się na nieco treściwsze alkohole. Oto trzy piwa w kolorach jesieni, które sprawdzą się o tej...