Co to jest IPA?

Opis stylu IPA

Piwa rzemieślnicze docierają już niemal wszędzie. Małe browary zaopatrują w swe produkty już nie tylko do sklepy specjalistyczne, ale także dyskonty, supermarkety i stacje benzynowe. Naprawdę – jest w czym wybierać. Na etykietach można zaobserwować pewną prawidłowość. Często przewija się na nich nazwa: IPA.

Co to jest IPA

IPA to styl, który wśród fanów piw rzemieślniczych cieszy się niesłabnącą popularnością. Do Polski dotarł ze Stanów Zjednoczonych kilka lat temu. Od razu zrobił furorę. Pierwszym piwem z browaru rzemieślniczego w Polsce była IPA. I do dnia dzisiejszego jest najczęściej warzonym stylem. Wiele osób zgodziłoby się z hasłem, że bez IPY nie było piwnej rewolucji.

IPA ma specyficzną cechę: dodatek olbrzymiej ilość chmielu. Ten styl ciągle się ewoluuje, powstają coraz to nowe jego warianty. Niektóre są mocno goryczkowe, inne zupełnie pozbawione goryczy, słodkie lub wytrawne, z rozmaitymi dodatkami. Ale wszystkie IPY łączy jedna rzecz: bardzo mocne chmielenie na aromat.

Co to jest styl piwa        IPA – 5 powodów popularności

Piwo eksportowe

IPA to po prostu skrót. Pełna nazwa brzmi: India Pale Ale. Nazwa jest angielska, bo styl ten wywodzi się od dawnych piw z Wysp Brytyjskich. Jeśli rozłożylibyśmy nazwę na części pierwsze, to otrzymamy:

Ale – czyli piwo górnej fermentacji. W przeciwieństwie do reszty Europy, gdzie od dziesięcioleci króluje jasny lager, wyspiarze pozostali wierni starym tradycjom warzenia starego ale po dziś dzień.

Pale – oznacza po prostu jasny.

India – ta część nazwy wprowadza lekką dezorientację. W największym uproszczeniu: wywodzi się czasów kolonialnych, gdy Indie znajdowały się pod protektoratem Brytyjczyków. A byli oni wówczas nie tylko morską, ale i piwowarską potęgą. India Pale Ale to w dużym uproszczeniu jasne piwo górnej fermentacji przeznaczone na rynek indyjski.

Współcześnie do nazwy IPA dodaje się czasem dodatkową literę: A. Po to, żeby podkreślić dodatek amerykańskiego chmielu – pełna nazwa wówczas brzmi: American India Pale Ale – AIPA. Skąd amerykański chmiel znalazł się w piwie pochodzenia brytyjskiego? Dlaczego ten styl przyszedł dotarł do nas z Ameryki? I jak to było z tymi Indiami? Więcej informacji o historii stylu można znaleźć tutaj.

Opis stylu

Jaka powinna być doba IPA? Oto kilka wyróżników stylu:

  • Barwa: jasna, żółta do jasnopomarańczowej,
  • Klarownosć: przeważnie lekko zamglona, co wynika z dużej ilości chmielu dodawanej najczęściej metodą na zimno, ale może być też klarowna, lub zgodnie z ostatnią modą – całkowicie nieprzejrzysta
  • Aromat: bardzo intensywny, mocny, pochodzący od nowofalowego chmielu, który daje nuty cytrusów, cytryny, grapefruita, owoców tropikalnych, dojrzałego mango lub innych, najczęściej jasnych owoców. Może też być nieco żywiczny lub kwiatowy
  • Smak: tutaj także dominują mocne akcenty chmielu, podobnie jak w aromacie cytrusy, owoce, nieco żywicy. W drugim planie można poczuć lekką słodowość. Goryczka może być wysoka lub niska – w zależności od wersji. Podobnie słodycz – może być wyraźna, lub może jej nie być wcale.
  • Ogólne wrażenie: orzeźwiające, często dość wytrawne, bardzo aromatyczne piwo o zdecydowanie chmielowym charakterze.

Ten opis to tylko przykład najbardziej klasycznej wersji IPA. Wariantów i odmian tego stylu są dziesiątki i mogą one od siebie bardzo się różnić. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zajrzyj do kolejnego artykułu: Wszystkie rodzaje IPA

 

 

Kategorie
Style piwa

Komentarze

Podobne wpisy

  • Lager – rodzina piw. Część II: piwa ciemne

    Ciemne piwo cieszy się mniejszą popularnością, niż jasne. Zwłaszcza, jeśli jest to ciemny lager. Ale nie zawsze tak było. W dawnych czasach to piwo ciemne spożywało się na co...
  • jasny lager

    Lager – rodzina piw. Część I: piwa jasne

    Piwa dolnej fermentacji są z nami od kilkuset lat. Czyli – właściwie przez krótką część historii (więcej w artykule: Lager – piwo dolnej fermentacji). Nie mniej jednak to lager,...
  • Pils, najbardziej piwne piwo

    Gdyby paryskie Sèvres miało wzorzec piwa, zapewne byłby to pils. Archetyp piwa. Wymyślony w Czechach. Kopiowane w mniej lub bardziej udany sposób przez setki tysięcy browarów na całym świecie....
  • Piwo wielkanocne

    Piwo to jeden z niewielu alkoholi sezonowych. Niegdyś rodzaj warzonego piwa zależał od pory roku. Pszenice wytwarzano na ciepłe dni, koźlaki na wiosnę i jesień, podobnie marcowe. Portery, Old...