Puby i restauracje – otwarte coraz szerzej
We wtorek 27 maja ogłoszono kolejne „luzowanie” obostrzeń wprowadzonych w związku z pandemią Covid-19. Od 30 maja 2020 będzie zniesiona kolejna część zakazów. W tym dotycząca gastronomii.
Branża po przejściach
Branża gastronomiczna jest jedną z bardziej dotkniętych przez restrykcje. Dotyczy to zwłaszcza punktów, które nie oferują dań na wynos, jak puby, bary czy multitapy. Przez dwa miesiące były zamknięte na głucho.
Pierwsze rozluźnienie ograniczeń nastąpiło 18 maja 2020 roku. Lokale mogły otworzyć drzwi, jednak obowiązywał ścisły limit osób uzależniony od powierzchni wnętrza.
Od 30 maja 2020 nastąpi kolejne poluzowanie obostrzeń. Zniesione zostanie ograniczenie dotyczące powierzchni. Nie znaczy to jednak, że pozostałe zalecenia nie obowiązują. Nadal stoliki mają być oddalone od siebie o 2 metry. Także maski są obowiązkowe do momentu usadowienia się przy stoliku. Zalecenia dotyczące higieny i dezynfekcji rąk, oczywiście nadal pozostają w mocy.
Pełna treść komunikatu
Pełna treść komunikatu ogłoszonego na www.premier.gov.pl:
„Znosimy limity osób w branży handlowej i gastronomicznej. Do tej pory w sklepie, restauracji, na targu, w punkcie usługowym czy na poczcie na 1 osobę musiała przypadać określona powierzchnia lub liczba okienek. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać.
Uwaga! W punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami. A klienci zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików.„