Pastry Grodziskie – jak uwarzyć
Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga.
Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!
Uwarzmy pastry grodziskie
Co na to można poradzić? Głowiło się nad tym wiele osób. Padły pomysły, by dostosować ten nieco archaiczny styl do nowoczesnego piwowarstwa.
Aleksander Hurko (Alchemia – podcast o piwie) wpadł na pomysł: „zróbmy pastry grodziskie”!
Receptura na pastry grodziskie
Po naradzie z Aleksandrem postanowiliśmy przygotować taką recepturę, by była zaczynem nowego stylu piwa. Piwowarzy domowi i zawodowi – bierzcie ją i warzcie! Niech narodzi się Pastry Grodziskie!
Pastry Grodziskie a’la Olek Hurko
receptura na 20 litrów
Surowce
- Słód pszeniczny wędzony dębem 2,5 kg
- Chmiel Iunga 35 g
- Drożdże Fermentum Mobile FM51 Grodzie Dębowe
- Żurawina świeża 1 kg
- Ziarna tonki 20 g (macerowane w niewielkiej ilości alkoholu, np. burbonu, spirytusu)
- Laktoza 700 g
Zacieranie i gotowanie
- do 8l wody o temp 67°C dodać ześrutowany słód
- zacierać 30 minut
- podgrzać do 72°C na 30 minut
- wygrzać do 78°C
- po 20 minutach wysładzać do 22 litrów
- dodać 25 g chmielu i gotować 60 minut
- 10 minut przed końcem gotowania dodać 10 g chmielu
- dodać laktozę
Fermentacja
Po wystudzeniu napowietrzyć, zadać drożdże. Fermentować w temperaturze poniżej 18°C. Po zakończeniu fermentacji dodać tonkę i żurawinę.