Czy piwo powinno być mętne?

Przez długi okres we współczesnej historii piwowarstwa ideałem było całkowicie klarowne piwo. Przejrzyste niczym kryształ, wręcz świecące – to było to!

Aż przyszła piwna rewolucja i wszystko przestało być takie proste.

Stare piwo

Tymczasem to nie piwo klarowne było pierwsze. Zanim świat ogarnęło szaleństwo piwa typu pilzneńskiego, ludzie masowo pili piwa mętne. Do popularności jasnego i klarownego pilsa przyczyniła się rewolucja przemysłowa.

Huty szkła zaczęły masowo i tanio produkować przezroczyste szklanki. Dzięki czemu stały się one dostępne niemal dla każdego. Wcześniej tylko nieliczni mogli pozwolić sobie na przezroczyste naczynie, które było albo wyrabiane ze szkła ręcznie i bardzo drogie, albo ciosane z kryształu – jeszcze droższe. Przez to większość ludzi piła z glinianych naczyń. Oglądali więc swoje piwo wyłącznie z góry. Barwa i klarowność nie miała więc większego znaczenia.

Co więcej, to długie leżakowanie i niska temperatura (konieczne dla wytwarzania pilsa) sprzyja klarowaniu piwa. W dawnych czasach piwo często było spożywane bardzo świeże, a więc – mętne.

Nowe piwo

Piwna rewolucja, która przetacza się przez świat, zrywa z dogmatem jednego piwa. Piwa jasne i klarowne – owszem, są OK. Ale najciekawsze rzeczy dzieją się nie w dziedzinie pilsów. Rewolucja to szalony wachlarz rozmaitych stylów i wariacji piw. Przywrócono do łask też stary styl, czyli ale, piwa górnej fermentacji. I obalono mit klarownego piwa.

Dziś najbardziej pożądane są piwa mocno chmielone i mętne. Hazy IPA, New England IPA czy DDH IPA pachną obłędnie nowofalowym chmielem. I prawie wszystkie są mocno zmętnione. Dlaczego? Między innymi od wyjątkowo dużej ilości dodanego chmielu.

Oczywiście – nie jest to jedyna przyczyna mętności. Mogą ją powodować także drożdże lub białka. Dla fana piwa przyczyna nie jest najważniejsza. Najważniejsze jest, że dziś „hazy” nikomu nie przeszkadza.

Przykłady mętnych piw

  • klasyczne: piwa pszeniczne (weizen), witbier, sahti
  • nowoczesne: New England IPA, Hazy IPA

Kategorie
ArtykułyStyle piwa
1 komentarz
  • Czy piwo zawsze jest kryształowo przejrzyste? – Drugie Dno
    24 sierpnia 2020 at 14:40

    […] piwo zdobyło olbrzymią popularność pod koniec XIX wieku. I trwa ona do dziś. Jasny lager to najpopularniejszy styl […]

  • Komentarze

    Wspiera nas
    logo Druguego Dna

    Podobne wpisy

    • pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

      Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

      Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga. Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!...
    • Czy kaucja na butelki plastikowe zadziała? Mam wątpliwości

      Przemek Iwanek Oczywiście należałoby tu doprecyzować: wierzę, że ta opłata zostanie wprowadzona. A właściwie te opłaty (o tym poniżej). Natomiast mam wątpliwości, czy kaucja będzie skuteczna w doprowadzeniu do...
    • Zapomniane style cz. 1

      Oskar Węgliński Gdybym miał powiedzieć, co jest najciekawsze w piwie, powiedziałbym że różnorodność (oczywiście zaraz po podcaście Alchemia!). Małe niuanse mają ogromne znaczenie w piwie, inne zacieranie, inne chmielenie...
    • kwaśny piwo smak piwa sensoryka

      Meandry smaku piwa – kwaśny

      Przemek Iwanek W poprzednim wpisie opisywałem smak słony, czy jak kto woli mineralny. Tym razem pora na kwaśny. To jeden ze smaków podstawowych, który właściwie zawsze obecny jest w...