4 szklanki do piwa rzemieślniczego

Kufel popadł w niełaskę. Fani piw rzemieślniczych niechętnie korzystają z tego ciężkiego i nieporęcznego naczynia z uchem. Wygrywa lekkość, obłe kształty i mniejsze pojemności. Poniżej galeria 4 szklanek, które świetnie nadają się do piwa rzemieślniczego.

Pokal

czyli szklanka do piwa na nóżce.

Występuje w wielu kształtach i rodzajach. Łączą je zaokrąglone brzegi (zazwyczaj dość równomiernie) zbiegające się ku górze i kuliste dno. Pozwala to na swobodne zakręcenie płynem, który znajduje się wewnątrz i na dobrą kumulację aromatów. Od kieliszków do wina różni go wydłużony kształt kielicha i niska nóżka. Pojemność zazwyczaj waha się między 0,3 a 0,5 litra, ale bywają też mniejsze.

Shaker

zwany również pint glass, a spolszczając: pintówką.

Nazwę swoją zawdzięcza klasycznej szklance koktailowej, która służy do shakowania, czyli mieszania alkoholi. Druga nazwa: pint glass pochodzi od pojemności zazwyczaj mieszczącej pintę piwa (ok. 473 ml); najczęściej jest to 0,5 l. Obecnie to jedna z najpopularniejszych szklanek do piwa. Chętnie stosowana w pubach ze względu na grubościenne szkło, które rzadko się tłucze. Nie bez znaczenia jest też możliwość wkładania jednej w drugą oraz niska cena.

Część fanów piw rzemieślniczych nie ceni pintówek. Faktycznie, shaker nie jest najlepszym szkłem do degustacji. Ale świetnie sprawdza się do zwykłego, bezceremonialnego spożywania piwa.

Koniakówka

a także szklanki do brandy, sherry.

Kielich o niskiej, pękatych czaszy, na krótkiej nóżce. Nie jest tak smukły jak pokal, ani tak równomiernie zaokrąglony: dół jest wyraźnie szerszy od góry. Zazwyczaj ma też mniejszą pojemność.

To szkło przeznaczone do degustacji, które pozwala na jeszcze lepsze wydobycie aromatów. Choć przeznaczone głównie do destylatów i win wzmacnianych, to jednak doskonale sprawdza się także do piw. Zwłaszcza tych mocnych, degustacyjnych.

Kieliszek degustacyjny

kieliszkiem do whisky, kieliszek tulipanowy.

Wydłużony kształt zbiegający się ku górze, kuliste dno i nóżka. To charakterystyczne cechy kieliszka do degustacji. Często jest bardziej krągły u dołu ze znacznym zwężeniem u góry; mówi się wówczas o kształcie tulipanowym. Używany jest do degustacji destylatów: whisky czy calvadosu.

Pojemność jest niewielka, zazwyczaj bliska 100-150 ml. Jedak aby kieliszek spełniał swoją funkcję degustacyjną, pojemność płynu nie powinna przekraczać 50 ml. Tylko wtedy można swobodnie zakręcić alkoholem, by wydobyć z niego aromat. Jego wartość jako szkła do piwa bywa podważana. Część osób twierdzi, że to zbyt mała pojemność, by właściwie poczuć smak i aromat. Nie zniechęca to fanów paneli degustacyjnych, na których spożywa się mocne piwa w niewielkich ilościach. Kieliszek pojawia się także na festiwalach piwa.

Rodzajów szkła do piwa jest zdecydowanie więcej. Ostatnio furorę robią niezwykłe, szalone kształty. Nie zawsze sprawdzają się one jako szkło do degustacji. Ale cieszą oko i są przejawem nieskrępowanej fantazji. A tą fani piwa cenią najbardziej.

Kategorie
ArtykułySensoryka

Komentarze

Podobne wpisy