Nadszedł czas na polskie cydry rzemieślnicze

Relacja z I Konferencji Producentów Cydrów Rzemieślniczych

Polska wydaje się krajem stworzonym do cydru. Polacy kochają jabłka, rozpoznają odmiany, mamy sady jabłkowe – największe w Europie. Jednak cydr, alkohol z jabłek, został całkowicie zapomniany. Historia nie oszczędziła naszych tradycji kulinarnych (co nieco o historii cydru w tym artykule). Przez co w XXI wieku rozpoznawalność cydru nadal jest bardzo mała.

Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych
Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych

Dziś cydr można kupić w każdym sklepie. Jest to jednak słodki, przemysłowy cydr z wielkiej fabryki, który nie każdemu przypada do gustu. Prasę obiegły dramatyczne informacje o spadku sprzedaży. Tymczasem w niszy, jaką są wysokiej jakości cydry rzemieślnicze, zaczyna się dziać coraz ciekawiej.

Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych

Czego objawem jest I Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych, która odbyła się w środę, 26 czerwca w Warszawie. Najbardziej gorący dzień w roku stał się świadkiem gorących wydarzeń. Na ulicę Chmielną przybyły zastępy entuzjastów wysokiej jakości cydru, przyszłych i obecnych cydrowników (czyli producentów) oraz media. Upał nie odstraszał uczestników od słuchania prelegentów, a słuchać było kogo. Przybyli bowiem najlepsi producenci cydru w Polsce, ludzie z ogromną wiedza i doświadczeniem. Po prostu: cała cydrowa śmietanka w jednym miejscu.

Spotkanie otworzył Przemek Iwanek (Cydr Pełnia). Po powitaniu Tomasz Porowski (Cydr Ingaców) rozpoczął od wizji i misji. Czyli zagadnień filozofii i kierunku, w który dąży cydr w Polsce i zagranicą. Marcin Wiechowski (Kwaśne Jabłko) kontynuował temat. Pokusił się też o najkrótszą definicję cydru rzemieślniczego:

„Cydr rzemieślniczy to nie jest cydr przemysłowy.”

Opowiadał też o swoich doświadczeniach z produkcją cydru. Typowo technologiczną prelekcję zaprezentował Dariusz Koroś z wielokrotnie nagradzanej cydrowni Chyliczki. W ten wykład szczególnie mocno wsłuchiwali się przyszli i obecni producenci – nie co dzień można poznać tajemnice warsztatu mistrza.

Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych
Dariusz Koroś, Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych, zdjęcie: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica

Nie zabrakło też zagadnień prawnych dotyczących otwierania i prowadzenia zakładu produkcyjnego. Opowiedziała o nich Dominika Krenke. Na koniec niezwykle ciekawe zagadnienie podjął Marek Kamiński z Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych. Mówiąc o konkurencji na rynku wspomniał o zagrożeniach dla branży, takiej jak projekt drastycznej podwyżka akcyzy na lekkie alkohole.

Cydrownie i cydry

Konferencję zakończyło spotkanie dla mediów, na którym podsumowano Konferencję. Była też okazja do przetestowania cydrów w praktyce.

Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych, zdjęcie: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica

Cydrownie, które wzięły udział w Konferencji zaprezentowały swoje produkty:

  • Cydr Chyliczki: Kronselka oraz Jesienny Sad
  • Cydr Ignaców: Sicero oraz Czarny Ignac 2018
  • Cydr Pełnia: Old England
  • Cydr Smykan / Slow Flow Group: Biała Reneta oraz Grochówka
  • Cydr Jabłkowy: Jabłkowy Wytrawny
  • Kwaśne Jabłko: Pasłęka oraz Waltersdorf
  • Cydrownia Przy Sadzie: Aksaminty
  • Cydr Tabun / Restauracja Tabun: Cydr z Otomina oraz Renety 2018
Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych, zdjęcie: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica
Konferencja Producentów Cydrów Rzemieślniczych, zdjęcie: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica

Na spotkanie przybyli dziennikarze z mediów tradycyjnych, prasy branżowej, dotyczącej handlu, HoReCa i FMCG. Jak i nowoczesnych, portali, blogerzy i instagramerzy. Co ciekawe, cydr zdaje się łączyć dwa, rzadko przenikające się światy: wina i piwa. Ilość mediów z tych dwóch branż rozłożyła się po równo.

Cydr rzemieślniczy coraz częściej zaczyna przebijać się do świadomości Polaków. Czy uda mu się zdobyć popularność równą polskim winnicom? To się okaże. Warto trzymać kciuki.

zdjęcia: Kacper Groń, Piwna Zwrotnica

Kategorie
ArtykułyRynek
1 komentarz
  • Krótka historia: od jabłecznika do cydru – Kraftmagia
    30 czerwca 2019 at 16:18

    […] Artykuły Nadszedł czas na polskie cydry rzemieślnicze […]

  • Komentarze

    Wspiera nas
    logo Druguego Dna

    Podobne wpisy

    • Lista imprez i festiwali piwnych 2021 – daty

      Wreszcie można! 🙂 Stęskniłeś się za imprezami piwnymi? Poniżej znajdziesz aktualną piwnych wydarzeń na 2021 rok uszeregowanych według dat. Jeśli czegoś brakuje – daj znać! Znak zapytania przy dacie...
    • pomona konkurs domowy cydr

      Robiłeś cydr w domu? To jest konkurs dla ciebie

      Domowe alkohole to taki rodzaj przetworów, który „cieszy bardziej”. Tak, wytwarzanie piwa, wina, cydru czy nawet miodu pitnego w domu jest jak najbardziej legalne. Jedyne czego nasze prawo zakazuje,...
    • atak chmielu

      Chmiel atakuje znienacka

      Przemek Iwanek Sytuacja jest następująca: od miesięcy wszyscy ekscytują się, że krafty w sieci, tanio i dobrze! Postanowiłem sprawdzić doniesienia social-medialne i udałem się do marketu na literę Ą,...
    • pastry grodziskie piwo kraft alchemia podcast kraft magia drugie dno

      Pastry Grodziskie – jak uwarzyć

      Grodziskie nie jest bardzo popularnym stylem piwa. Niestety, niektórzy (złośliwi) porównują je do wody po parówkach. To nie pomaga. Tymczasem to prawdziwie polski styl, z którego powinniśmy być dumni!...