Pić piwo i nie śmiecić

Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na żywność, którą kupuje. Nie chcemy już jeść i pić byle czego. Cena przestaje być jedynym parametrem, którym kierujemy się przy wyborze produktów spożywczych. Ważniejsza staje się jakość i wpływ na środowisko.

Jakość, pochodzenie, producent i ekologia

Jakość tego, co spożywamy jest dla Polaków coraz bardziej istotna. Uważniej niż kiedyś przyglądamy się temu, skąd pochodzi jedzenie i kto je tworzy. Piwa rzemieślnicze doskonale wpisują się w ten trend. Piwowarzy chętnie dzielą się informacjami dotyczącymi składu. A prawdziwy beer geek wie kto i gdzie warzy piwo. I ma to dla niego znaczenie.

Zmiany w patrzeniu na nasze codzienne produkty idą dalej. Wiele osób oprócz jakości żywności zwraca uwagę także na opakowanie. Produkujemy coraz więcej śmieci i zaczynamy dostrzegać problemy, jakie to za sobą niesie. Jednym z rozwiązań nadmiernej ilości odpadów jest rozsądny podejście do zakupów. Odpowiedni wybór produktów, ich opakowań oraz recykling znacząco zmniejsza ilość wytwarzanych przez nas śmieci.

Warto zatem przyjrzeć się, jakie opakowania piwa są najbardziej przyjazne środowisku.

Jednorazówki

Jednorazowe opakowania z plastiku są najbardziej niepotrzebnym odpadem. Plastikowe kubki i słomki rozkładają się setki lat, a używane są bardzo krótko. Najłatwiej też z nich zrezygnować.

Słomki do piwa w wielu mutitapach zostały bezwzględnie wyeliminowane. I bardzo słusznie. Picie piwa przez plastikową słomkę jest nie tylko niezgodne z duchem kraftu, ale i zdecydowanie nieekologiczne. Jeśli zaś ktoś koniecznie musi konsumować wciągając przez rurkę, to dziś może bez problemu zakupić sobie słomki biodegradowalne lub wielorazowego użytku.

Kubki plastikowe używane są na piwnych eventach. Jednak coraz więcej osób, które odwiedzają tego typu imprezy preferuje konsumpcję ze szkła. Niemal każdy festiwal piwa daje możliwość zakupu szklanki. Często wyjątkowej, która staje się gratką dla koneserów. Przeważnie nie ma też problemu z przyniesieniem własnego ulubionego naczynia. Większość stoisk ma płuczki do szkła. Także organizatorzy festiwali często dostawiają punkty mycia szklanek. Kubków plastikowych, co cieszy, używa się na festiwalach coraz mniej.

Butelki szklane

Większość piwa dostępnego w Polskich sklepach pakowane jest w butelki szklane lub puszki aluminiowe. Na szczęście butelki plastikowe nigdy nie ujęły konsumentów piwa. Za to niezwykłą popularnością w Polsce cieszy się woda mineralna w butelkach plastikowych, której konsumujemy olbrzymie ilości. Tymczasem coraz częściej docierają informacje o migracji toksycznych substancji z opakowań. Dzieje się tak pod wpływem światła i wysokiej temperatury. Woda trzymana w samochodzie latem wzbogaca swój skład. Niestety, nie w korzystne minerały, a zdecydowanie niezdrowe produkty pochodne ropy naftowej, z której wykonano butelkę.

Na szczęście szkło jest barierowe i stabilne. Butelki szklane są dobrym surowcem wtórnym, bo w 100% nadają się ponownego przetworzenia. Co więcej, nie muszą trafiać za każdym razem do huty. Szkło jest na tyle odporne, że butelki zwrotne można wykorzystywać nawet 20 razy. Jednak ze względu na skomplikowany system logistyczny z butelek korzystają jedynie duże browary.

Butelki mają też minusy. Po pierwsze są ciężkie, przez co ich transport spala duże ilości paliw, co wpływa na emisję dwutlenku węgla. Po drugie wytwarzanie i ponowne przetapianie w hutach wymaga osiągania bardzo wysokich temperatur, co ma duży wpływ na środowisko. Niski wskaźnik recyklingu szkła w Polsce (37% w 2014 r.) oznacza, że większość butelek zamiast trafić do ponownego przerobu trafia na wysypiska. Lub, jeszcze gorzej, do lasów i łąk, gdzie są dużym zagrożeniem. Butelki powodują pożary lasów latem i są zagrożeniem dla małych zwierząt. Szkło samoistnie nie ulega biodegradacji nawet po kilkuset latach.

Puszki aluminiowe

wydają się pozbawione tych wad. Doskonale przechowują piwo, lepiej niż butelka. Są bowiem całkowicie nieprzepuszczalne. W puszkach piwo utlenia się wolniej, a aromaty chmielowe zachowują się lepiej. Puszka jest zdecydowanie lżejsza od butelki, przez co spadają koszty transportu. Puszki są co prawda jednorazowego użytku, ale można je przetwarzać bez końca, podobnie jak szkło. A wskaźnik odzysku w Polsce jest wysoki – niemal 80% puszek jest recyklingowanych i trafia do ponownego użycia.

Co nie znaczy, że puszki nie mają ekologicznych wad. Aluminium pozyskuje się z boksytu w kopalniach odkrywkowych. Stały wzrost zapotrzebowania powoduje, że coraz większe tereny przeznaczane są na olbrzymie kopalnie odkrywkowe. Są one poważnym obciążeniem dla środowiska: zamieniają duże obszary naturale w krajobraz księżycowy. Dodatkowo wydobycie aluminium z boksytu wymaga zabiegów, które pochłaniają olbrzymie ilości energii i wymagają wielu procesów chemicznych. Również ponowne przetwarzanie aluminium jest energochłonne – bardziej, niż recykling szkła.

więcej o puszce: w artykule Piwo w puszce – wielki powrót?

Butelka czy puszka?

Zalety butelki:

  • możliwość używania wielokrotnie (butelki zwrotne)
  • zużywa mniej energii podczas recyklingu
  • mniejsze zanieczyszczenie środowiska podczas wytwarzania

Zalety puszki:

  • wyższa barierowość i lepsze przechowywanie piwa (mniejsze utlenianie, zachowanie aromatów chmielowych)
  • lżejsza – niższe koszty transportu
  • wyższy stopień odzysku w Polsce

Trudno zatem jednoznacznie stwierdzić, co obciąża środowisko mniej: butelka czy puszka. Z pewnością warto zadbać, by każdorazowo zarówno butelki jak i puszki trafiały do recyklingu. A butelki zwrotne – do sklepu.

Krany wygrywają

Spór nad wyższością butelki nad puszką (i vice versa) łatwo rozwiązać w bardzo prosty sposób. Zdecydowanie bardziej ekologiczne jest spożywanie piwa nalewanego z beczki.

Najczęściej beczki mają pojemność 30 litrów, a wykonane są ze stali lub plastiku. Stalowe KEGi używane są wielokrotnie i są każdorazowo mycie przed użyciem. Browary rzemieślnicze korzystają przeważnie z jednorazowych beczek plastikowych wykonanych z PET. Dzieje się tak ze względów logistycznych i finansowych. Po rozlaniu nie trzeba dbać o ich powrót do browaru, ani o mycie – co wymaga dodatkowej pracy, której zazwyczaj w mikrobrowarze jest i tak za dużo. Poza tym zakup setek stalowych KEGów to niebagatelny wydatek. Na szczęście beczki PET można poddać recyklingowi.

KEGi stalowe wygrywają ekologiczne starcie z beczkami PET. Jednak nawet plastikowa beczka jest lepsza, niż szklana butelka czy puszka. Koszt ekologiczny wyprodukowania 60 butelek 0,5l lub 100 puszek 0,3l jest większy, niż wyprodukowania 1 sztuki 30l beczki z PET. Duże opakowania zbiorcze lepiej służą środowisku. Warto więc zamiast butelek lub puszek wybrać spacer do multitapu.

Lokalność

Nie tylko opakowanie ma znaczenie, ale także droga, jaką ono przebyło. Im bliżej jest od producenta do odbiorcy, tym krótszą produkt musiał przebyć drogę. A zatem: mniej zużyto paliwa do jego przewiezienia i mniejszy jest jego wpływ na środowisko. Piwo z drugiego końca świata jest zdecydowanie mniej ekologiczne, niż z lokalnego browaru.

Tutaj po raz kolejny zarysowuje się wyższość beczki nad butelką: zazwyczaj beczki z piwem rzemieślniczym trafiają do multitapów bezpośrednio od producenta. Butelki często przebywają znacznie dłuższą drogę, przez hurtownie i sklepy, co kosztuje więcej paliwa.

Ideałem jest spożywanie piwa wytworzonego na miejscu, prosto z tanku wyszynkowego. Wówczas nie ma konieczności rozlewania w beczki. Jadnak możliwe jest to tylko w niektórych browarach restauracyjnych lub pubach przy browarze, których póki co – nie ma zbyt wiele.

Co zatem jest ideałem proekologicznego spożywania piwa? Picie w pubie lokalnego piwa. Jest nie tylko dobre dla środowiska, ale jest też wspieraniem lokalnej społeczności. A to bardzo cenna rzecz.

5 rad jak pić piwo i śmiecić mniej:

  1. nie używaj jednorazowych kubków i słomek
  2. preferuj piwo nalewane z kranu
  3. pij lokalnie
  4. opakowania wyrzucaj do koszów na recykling
  5. do noszenia piwa używaj torby wielorazowego użytku
Kategorie
ArtykułyPorady
1 komentarz
  • Piwo w puszce – wielki powrót? – Kraftmagia
    12 maja 2019 at 10:13

    […] kwietnia 2019 Artykuły Pić piwo i nie śmiecić Przemek […]

  • Komentarze

    Podobne wpisy