drugie dno, burger, warszawa, vege burger, wege burger, vegan burger, Warszawa, pub

Wegetariańskie burgery, którym się nie oprzesz

Mięsożercy czasem mają nie najlepsze zdanie o wegetarianach. Co oni jedzą? Pewnie, hehe, trawę. Taki pogląd wynika z tego, że po prostu nie spróbowali pysznych wegetariańskich i wegańskich potraw.

Na szczęście ilość miejsc, gdzie można zjeść coś pysznego, także bez mięsa, przybywa. Nie brakuje też multitapów, pubów z dobrym piwem, które oferują świetne dania wege. Oto dwa warszawskie multitapy i dwa fenomenalne burgery. Zupełnie bez mięsa.

No Problem – Beyond Burger

No Problem to jeden z nowszych lokali na warszawskiej piwnej mapie. Na kranach piwa i cydry rzemieślnicze, a w menu same wegetariańskie opcje. Warto ich spróbować, nawet przełamując mięsożerny strach, bo kucharze doskonale wiedzą co robią. Jest po prostu pysznie.

No Problem – Beyond Burger

Streetfoodowym hitem jest Beyond Burger. Wygląda jak mięso, smakuje jak mięso, nawet ma strukturę mielonej wołowiny. A zrobiony jest… głównie z grochu. Po podsmażeniu ląduje w bułce (opcjonalnie w wersji gluten-free) razem z warzywami, do tego sos i dodatki. Naprawdę – można się pomylić. To nie jest żaden „kotlet sojowy a’la schabowe”. Prawdziwa sztuka… bezmięsa.

No Problem – ul. Bracka 20, Warszawa

Drugie Dno – Halloumi Burger

Mocną stroną Drugiego Dna od zawsze była kuchnia. Multitap położony na imprezowej Nowogrodzkiej przez wiele osób odwiedzany jest nie tylko ze względu na selekcję piw, ale też świetne jedzenie. To dobry moment na sprawdzenie prawdziwości powyższych słów, bo właśnie pojawiła się nowa karta.

drugie dno, burger, warszawa, vege burger, wege burger, vegan burger, Warszawa, pub
Drugie Dno – Burger Halloumi

A w niej zupełnie nowy, wegetariański Burger Halloumi. Czy trzeba przestawiać halloumi, genialny owczy ser z Cypru? Przeciętny cypryjczyk spożywa go 8 kilo rocznie. I wie co robi, bo grillowane halloumi to najlepsza rzecz na świecie. Do tego czerwona cebula, sałaty, papryka w tempurze, sos cytrynowo-kolendrowy, jalapeño, kimchi, pomidor i ciasteczka hash brown. Brzmi dobrze? A smakuje jeszcze lepiej. Niebo w gębie!

Drugie Dno – ul. Nowogrodzka 5

Kategorie
Przewodnik

Komentarze

Podobne wpisy

  • Miejsce na imprezę firmową w Warszawie

    W Warszawie liczba lokali gastronomicznych jest naprawdę imponująca. Można śmiało stwierdzić, że każdy może znaleźć miejsce dla siebie. A jednak znalezienie odpowiedniego miejsca na imprezę firmową sprawia niekiedy kłopot....
  • Steki i krafty

    Stek wołowy. Kwintesencja porządnego dania. Jeśli jesteś tak głodny, że zjadłbyś krowę z kopytami, to słuszny kawał wołowiny z pewnością będzie odpowiednim daniem. O ile oczywiście nie jesteś wegetarianinem....
  • Belgia: ser, piwo i czekolada

    Belgia to ciekawy kraj. Choć pod względem powierzchni jest niewielki, to pomieściły się na nim dwa narody: Flamandów i Walończyków. Słynie ze swej kultury kulinarnej, która jest rozmaita w...
  • Browary Trapistów – ile ich jest naprawdę?

    Mnisi, którzy warzą piwo. Najbardziej romantyczna historia belgijskiego piwowarstwa… Ale zaraz, czy aby na pewno tylko belgijskiego? Jak się okazuje, krajów w których warzą zakonnicy jest więcej. Które z...