piwo, styl piwa, jak rozumieć styl

Zrozumieć nazwę piwa – część II (E-I)

Nazwy piwa bywają niekiedy tajemnicze. Niniejszy słowniczek pomaga wyjaśnić, co kryje się piwie. Poniżej druga część słowniczka, od litery E do I. Pierwszą część A-D można znaleźć tutaj.

East Coast(pochodzenie) czyli wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych. Stąd pochodzą piwa East Coast IPA. Jest to aromatyczna IPA o niskiej goryczce, za to z zauważalnym charakterem słodowym. Istotny jest balans między słodowością, a chmielowością. Obecnie rzadko oznaczana na etykietach. Niektórzy utrzymują, że New England IPA wywodzi się od East Coast IPA.

eis(proces) niemieckie słowo sugerujące wymrażanie piwa. Przedrostek najczęściej stosowany do eisbocków, czyli lodowych koźlaków. Piwa te są wymrażane po fermentacji, co prowadzi do usunięcia (kriokoncentracji) wody, a przez do skumulowania aromatu, smaku i alkoholu w piwie, patrz: ice.

English(pochodzenie) wersja angielska, stosowane do rzadko spotykanych English IPA na tradycyjnych chmielach lub angielskich porterów

espresso(dodatek) z dodatkiem kawy parzonej w ekspresie, patrz: coffee

fruit (dodatek) z dodatkiem owoców, często w postaci pulpy, czyli rozdrobnionych na jednolitą masę lub soku, np. mango, marakui, owoców leśnych

funky(proces) szereg cech, głównie smakowo-zapachowych wnoszonych przez dzikie drożdże do piwa (patrz: brett). Są to najczęściej aromaty kojarzone ze skórą, tytoniem, stajnią, zwierzętami, końską derką.

golden(wygląd) barwa złota, często oznacza też golden ale, czyli piwo górnej fermentacji o parametrach, charakterze i wyglądzie zbliżonym do pilsa

hazy(wygląd) mętne, zamglone, nieklarowne, nieprzejrzyste, z osadem drożdżowym i/lub od nieklarowne z powodu dużej ilości chmielu (New England IPA) soków owocowych lub innych dodatków, także: cloudy

hoppy(surowiec) aromatyczne piwo mocno chmielone na aromat, głównie chmielem nowofalowym, często o cechach cytrusowych

ice(proces) wymrażanie wody z piwa po fermentacji. Powoduje to koncentrację aromatów, smaku i alkoholu. Technika zapożyczona od tradycyjnych eisbocków (patrz: eis), choć wymrażane są różne piwa, nie tylko koźlaki

imperial (moc) mocniejsza wersja stylu, wywodzi się od imperialnego stoutu, czyli najmocniejszej wersji ciemnego produkowanego w Wielkiej Brytanii, swą nazwę zawdzięcza dworowi carskiemu, na który był eksportowany. Obecnie stosuje się nie tylko do stoutów, ale także do innych stylów np. IPA. Często termin równoważny z określeniem double, choć stouty zawsze są imperialne, nigdy podwójne / double.

IPA, India Pale Ale – styl piwa, który święci olbrzymią popularność na całym świecie, dzięki browarom rzemieślniczym. W przeszłości było to mocno chmielone jasne piwo (Pale) górnej fermentacji (Ale), które Anglicy eksportowali do swej ówczesnej kolonii, Indii (India). Współcześnie styl stworzony na nowo w USA, z bardzo obfitym dodatkiem bardzo aromatycznych, nowofalowych (np. amerykańskich) chmieli. więcej o stylu IPA

Islay(dodatek) szkocka wyspa należąca do Hebrydów Wewnętrznych, słynna z doskonałych torfowych whisky. Nazwa ta stała się wręcz synonimem tego rodzaju alkoholu. W piwie oznacza użycie beczki po whisky pochodzącej z tej wyspy

Kategorie
Słownik

Komentarze

Podobne wpisy