Mało procentów, dużo smaku – piwa niskoalkoholowe

Dawno minęły czasy, gdy to ilość procentów wyznaczała jakość piwa. Dziś coraz częściej wybieramy piwa z niższą zawartością alkoholu. A czasem nawet bezalkoholowe.

Czy jednak takie piwo może mieć dobrze smakować? Przykłady piw niskoalkoholowych z małych browarów pokazują, że jak najbardziej tak!

Mało, a dobrze

Czym jest piwo niskoalkoholowe? Podział nie jest do końca przejrzysty i jednoznaczny. Zazwyczaj piwa o małym procencie dzieli się następująco:

  • piwa niskoalkoholowe (ok. 1-4%)
  • piwa bezalkoholowe (do 0,5%)
  • piwa 0%

Piwa niskoalkoholowe są to więc nieco lżejsze wersje normalnych piw. Bardzo trafne są używane w Stanach określenia takie jak „Micro IPA” – czyli „zmniejszona” IPA.

Czy może to smakować dobrze?

Otóż okazuje się, że tak! Lekkie nie musi oznaczać – wodniste. Piwa niskoalkoholowe mogą być pełne smaku. Oczywiście, wymaga to od piwowara nieco wysiłku, zwłaszcza jeśli piwo ma mieć ekstremalnie mało alkoholu – np. 1 czy 2%. W takich przypadkach często stosuje się surowce, które podnoszą odczucie pełni piwa. Dodatek owsa, żyta, czy zacieranie „na słodko” i niższe odfermentowanie powoduje, że nawet przy bardzo niskim ekstrakcie piwo może mieć akceptowalne ciało.

Super lekka IPA i super lekki kwas

Jednak ciało to nie wszystko – liczy się smak! Doskonale sprawdza się mocne wychmielenie. Niskoalkoholowe IPA – to naprawdę gorący temat. Bogactwo smaków i aromatów tych piw może się niemal równać z klasyczną, „pełnoprawną” wersją IPA.

Jak się okazuje, także bardzo dobrze sprawdzają się piwa kwaśne z owocami. W lekkim berlinerze czy gose, podbitym sokiem lub pulpą owocową – nie czuje się niedoboru alkoholu. Co więcej, te piwa są wręcz stworzone do niskiego woltarzu.

To jeszcze nie wszystko. Powstają niskoalkoholowe piwa ciemne: stouty i one także smakują bardzo dobrze. A piwowarzy nie ustają w wysiłkach. Można być pewnym, że w piwach niskoalkoholowych będzie się działo jeszcze wiele ciekawych rzeczy.

Foto: Jasmin Fine by Flickr

Kategorie
ArtykułyStyle piwa

Komentarze

Wspiera nas
logo Druguego Dna

Podobne wpisy

  • warszawski festiwal piwa

    Warszawski Festiwal Piwa w skrócie

    Warszawa okazała najlepszym miejscem do podróżowania w Europie w tym roku, wygrywając prestiżowy konkurs European Best Destinations. A już od dawna wiadomo, że Warszawski Festiwal Piwa to jeden z...
  • Cydr i miód nad Odrą

    1 i 2 kwietnia 2023 w samym centrum Starego Miasta we Wrocławiu, na Wyspie Słodowej w Concordia Design będzie można ponownie degustować, ale też kupić na wynos, produkty od...
  • Stołeczne Targi Rzemiosła – siła małych przedsiębiorców

    Już 10 grudnia rozpoczną się dwudniowe Stołeczne Targi Rzemiosła. To pierwsza tego typu impreza, która nie skupia się na produktach, ale na twórcach. Ma to być prawdziwe święto ludzi...
  • Piwne Ciekawostki

    Tomasz Dygowski, chodzmynapiwo.wordpress.com PIWNE CIEKAWOSTKI 1. Starożytne Piwo Pierwsze wzmianki o piwie sięgają czasów starożytnych Sumerów (4000 lat p.n.e.). Archeolodzy odkryli ich przepis na piwo orkiszowe, wyryty na glinianej...